Web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımı, KVKK ve diğer politikalarımızı kabul ediyor olacaksınız.
x

Haberler

31/08/2023
HABER - DUYURU
Reküperatör Nedir? Reküperatörlü Pota Isıtma ve Kurutma İstasyonları

Potalar, ısıtma ve kurutma istasyonları, demir-çelik sektöründe yaklaşık 1600 derecedeki prosesler arasındaki transfer için kullanılan parçalardır. Isıtma istasyonları, sahip olduğu güçlü bekler sebebiyle yüksek sıcaklık artış hızı elde edilmesini sağlar. Kurutma istasyonları ise ikincil hava sistemi ile uygun sıcaklık artış hızının hassas elde edilmesine yardımcı olur. Isıl şok oluşumun önüne geçerek pota kullanım süresinin artmasını sağlar.


Dikey Pota Isıtma ve Kurutma İstasyonları


Dikey pota ısıtma ve kurutma istasyonları
ise refrakter tuğlaların temperlenmesi, her türlü potanın ısıtılması ve monolitik refrakterlerin kurutulması amacıyla kullanılır.


Yatay Pota Isıtma ve Kurutma İstasyonları


Yatay pota ısıtma ve kurutma istasyonları, her türlü potanın ısıtılması ve ısının korunması amacıyla kullanılır. Pota ısıtma istasyonlarında, homojen ısı dağılımının oluşması ve pota tabanının istenen aşamada ısınması için uzun alev beklerden yararlanabilir. Programlanma özelliği olan ısıtma eğrisi ile uygun sıcaklık artış hızı oluşturulur ve pota kullanım süresi uzatılır.


Reküperatörlü Dikey ve Yatay Isıtma ve Kurutma İstasyonları


Dikey ve yatay ısıtma ve kurutma istasyonları, reküperatör yardımıyla yüzde 10-15 arasında verim sağlar. Reküperatör, havadan havaya ısı transferi yapan ısı geri kazanım mekanizmalarıdır. Sıcak gaz ile açığa çıkan ısı enerjilerinin soğuk havaya geçmesine imkan sağlayan ekipmanlardır.


Reküperatörler, yüksek sıcaklıklarda kullanıma elverişlidir. 600 ve üzeri sıcaklıklarda 160’ın altına düşmeyecek biçimde imal edilmektedir.


Seramik, cam, çimento, ergitme fırınları ve doğal gaz santrallerinde reküperatör kullanılabilir. Ayrıca dikey ve yatay ısıtma ve kurutma istasyonlarında tercih edilir.


Reküperatörlü dikey ve yatay ısıtma kurutma istasyonlarında atık ısı geri kazanımlarının sıvı olan akışkanlara taşınması geniş kanallar yardımıyla yapılır. Bu nedenle sıcak hava kütlesi taşınırken yüksek hız için fan seçilir. Reküperatör kanal ölçüleri en az seviyede tutulur. Böylelikle çevresel olan ısı kayıpları minimum seviyede bulunur.
 


Reküperatör kullanımının avantajları şu şekildedir;

  •       Çevresel ısı kayıplarını azaltır
  •       Yakıt tasarrufu sağlar.
  •       Yüksek verim elde edilmesine yardımcı olur.

Çukurova Mühendislik, müşterilerin talep ve ihtiyaçlarına uygun şekilde reküperatörlü ısıtma ve kurutma istasyonları tasarlamakta ve imal etmektedir. Dikey ve yatay pota ısıtma kurutma istasyonları hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve teklif almak için https://www.cukurovamuhendislik.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.