Web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımı, KVKK ve diğer politikalarımızı kabul ediyor olacaksınız.
x

Haberler

23/02/2023
HABER - DUYURU
Kondenser Nedir? Kondenser Çeşitleri Nelerdir?

Kondenser, soğutucu sistemlerde yer alan ve soğutmayı sağlayan bölümdür. Kondenserler, soğutucu sistemlerin dış bölümlerinde ya da yalıtım malzemelerinin iç kısmında bulunur. Düz boruların kıvrım sayısının artırılmasıyla yoğuşturucunun ısıyı havaya atması sağlanır. Bu sayede soğutucu madde soğuk sıvı hale gelir.

 

Kondenser Nedir?

 

Kondenser, blender ve reaktörlerden oluşan kimyasal su buharlarının yoğuşturuldukları su soğutma ekipmanları olarak tanımlanır. Yoğuşturucu olarak da bilinen soğutucu kondenser, ortama soğuk hava verme amacıyla kullanılır. Soğutma sistemlerinde genellikle kompresör ile sıkıştırılmış, sıcaklığı ve basıncı artırılan gaz kondenserde sıvı hale geçer. Isı, bu sayede dış ortama verilir.

Kondenser kabini içerisinde fan, kompresör, kondenser bobini ve farklı kontrol malzemeleri bulunur. Kondenser bobini, alüminyum borudan veya alüminyum kanatlı bakır borudan imal edilir. Böylelikle ısının hızlıca aktarımı sağlanır. Kompresör, soğutma sistemlerinde soğutucuyu sıkıştırdığı ve gaz halinde bobine pompaladığı için oldukça önemlidir.

 

Kondenser Ne İşe Yarar?

 

Kondenser, ısıyı sıvı hale dönüştürmektedir. Ortama soğuk hava vermek için kullanılan kondenserler, ısının sıcaklığı ve basıncı artırılarak sıvı hale gelmesini sağlar. Isıyı dış ortama verir.

 

Kondenser Çeşitleri

 

Soğutma sistemlerinde bulunan kondenser türleri;

  •          Su soğutmalı kondenserler
  •          Hava soğutmalı kondenserler
  •          Evaporatif kondenser 

 

olarak sıralanabilir.

 

Su Soğutmalı Kondenserler

 

Su soğutmalı kondenserler, büyük kapasite isteyen soğutma sistemlerinde kullanılır. Su soğutmalı kondenser düşük sıcaklıklarda temiz suyun bol bulunduğu yerlerde rahatlıkla kullanılabilir. Bu nedenle işletme ve kurulum maliyetleri bakımından oldukça ekonomiktir. 

Su soğutmalı kondenserlerde ısıl geçirgenlik, suyun kirlenme katsayısı, akışkanın aşırı soğutma seviyesi gibi veriler dikkate alınır. 

 

Hava Soğutmalı Kondenserler

 

Hava soğutmalı kondenserlerde gaz fazında bulunan soğutucu akışkan hava ile soğutularak yoğuşma işlemi gerçekleştirilir. Hava soğutmalı kondenserler, basit olmaları, kurulum ve işletme masraflarının az olması ve bakım işlemlerinin kolay olması sayesinde sıklıkla tercih edilir.

Hava soğutmalı kondenserler, genellikle ev tipi ve ticari soğutucular, soğuk odalar ve pencere tipi klima cihazlarında kullanılır. Hava soğutmalı kondenserlerde ısı transferi şu şekilde gerçekleşir;

 

  •       Kızgınlığın alınması
  •       Soğutucu akışkanın soğutulma işlemi
  •       Aşırı soğutma 

 

şeklinde üç aşamada olmaktadır.

 

Hava soğutmalı kondenserler,

  •       Dinamik kondenserler
  •       Statik kondenserler


olarak ikiye ayrılmaktadır.

 

Statik kondenserler sessiz çalışır. Bu sebeple evlerde bulunan buzdolaplarında statik kondenser kullanılır.

Dinamik kondenserler ise fanlıdır. Yüksek soğutma kapasitesi içerir. Pencere tipi klimalarda, pastanelerde ve soğutucularda kullanılır.

 

Evaporatif Kondenser

 

Yoğuşmanın, hava hareketi ve su spreyinin birlikte kullanılmasıyla elde edilir. Evaporatif kondenserler hızlı kirlenir. Bakım ve servis durumlarında sıklıkla tercih edilmemektedir. Her geçen gün kullanımı azalan bir kondenser türüdür.

 

Çukurova Mühendislik olarak kondenserlerin gövde ve boru malzemeleri ve soğutma alanları, müşterilerimizin talep ve gereksinimlerine uygun şekilde TEMA ve EN 13445 standartlarına uygun şekilde hesaplanır, tasarımı ve imalatı yapılır.

 

https://www.cukurovamuhendislik.com.tr/