Web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımı, KVKK ve diğer politikalarımızı kabul ediyor olacaksınız.
x

Haberler

10/08/2023
HABER - DUYURU
Kondenser Ne İşe Yarar? Kondenser Çalışma Prensibi

Kondenser, soğutucu sistemlerinin dış kısmında ya da yalıtım malzemelerinde bulunan ve soğutmaya yardımcı olan kısımdır. Malzeme içerisine gaz olarak girerek ısıyı yayar ve sıvıya dönüşmesini sağlar. Düz boruların kıvrım sayıları artırılarak yoğuşturucu ısıyı havaya atar. Böylelikle soğutucu madde soğuk sıvıya dönüşür.


Kondenser Ne İşe Yarar?


Kondenser, blender ve reaktörlerde meydana gelen kimyasal ve su buharlarının yoğuşturuldukları su soğutmalı ısı değiştirici ekipmanlardır.  Yoğunlaştırıcı olarak da tanımlanır. Soğutma sistemlerinde soğutucu olarak işlev görür. Soğutucu sistemden ayrı veya yüzeye izole olarak çalışmaktadır.


Kondenserin temel işlevi, soğutucu akışkanın yoğunlaşmasına yardımcı olmaktır. Soğutma döngüsünün temel parçası olarak gaz halindeki soğutucu akışkanın ısıyı ortamdan uzak tutarak sıvıya dönüşmesine yardımcı olur. Böylelikle ısı transferi kolay hale gelir. Soğutucu akışkan tekrar buharlaşma için hazır durumdadır.


Kondenserler
, soğutma sistemlerinde yaygın olarak tercih edilir. Kondenserler, farklı türlerde soğutma sistemlerinde yer alır. Buzdolabı, klima sistemleri, endüstriyel soğutma sistemleri ve termal güç santralleri gibi birçok sistemde kondenserler yer alır.


Kondenserin temel işlevi, akışkanın yoğunlaşmasını sağlayarak ısıyı uzaklaştırmaktır. Enerji transferini sağlayarak sistemin verimli çalışmasına yardımcı olur. Kondenserlerin doğru bir şekilde tasarlanması, soğutma sistemlerinde yüksek performans sağlar. Enerji verimliliğine katkı sağlar


Kondenser Çalışma Prensibi


Kondenser kabininde kondenser bobini, fan, kompresör ve çeşitli kontrol malzemeleri mevcuttur. Kondenser bobini, alüminyum borudan veya alüminyum kanatlı bakır borulardan imal edilir. Böylelikle ısı hızlı bir şekilde taşınır. Kompresör, soğutma sistemlerinde soğutucuyu sıkıştırarak gaz olarak bobine ulaştırdığı için önemli bir sistemdir.


Kondenserler, soğutma sistemlerinde gazın yoğunlaşmasını sağlamak için dizayn edilmiştir.  Kondenserin iç yapısında genellikle boru şeklinde düzenlenmiş tüpler ve bu tüplerin dışından geçen akışkanlı bir alan mevcuttur. Gaz halindeki soğutucu, kondenserin tüplerine girerken yüksek basınç ve yüksek sıcaklığa sahiptir.


Kondenser çalışma prensibi genel olarak ısı transferi ve yoğuşmadır. Boru şeklinde yapısı olan kondenser içerisinde soğutucu akışkan tüplerde dolaşırken sıcaklığını azaltarak yoğuşur. Buhar ve gazların yüzeyde yoğunlaşması ise yüzey özelliklerine göre “damla ya da film teşekkülü” biçimindedir. Damla teşekkülü ile yoğuşma sırasında film teşekkülünden çok daha yüksek ısı geçirgenlik katsayıları sağlanmış olur. 


Çukurova Mühendislik, yüksek kalite kondenser tasarımı ve imalatı yapmaktadır. Kondenserlerin boru ve gövde ekipmanları ile soğutma bölgelerini müşterilerin gereksinim ve taleplerine göre imal eden Çukurova Mühendislik, TEMA ve EN 13445 standartlarında tasarım ve imalat gerçekleştirmektedir. Kondenserler hakkında bilgi almak ve teklif almak için https://www.cukurovamuhendislik.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.