Web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımı, KVKK ve diğer politikalarımızı kabul ediyor olacaksınız.
x

Haberler

26/01/2023
HABER - DUYURU
Döküm Sektörünün Bugünü ve Geleceği

Döküm sektörü, önemli bir sanayi alanıdır. Türkiye döküm sektörü, ülkemizi dünyada ilk sıralarda temsil etmektedir. Metal işleme ve şekillendirme uygulamaları, 7 ile 8 bin aralığı yıl kadar tarihi olan önemli endüstriyel alanlardan biridir. Binlerce yıllık geçmişte takılı kalmadan günümüze geldiğimizde pek çok sanayi işletmesinin kendi bünyesinde dökümhaneler çalıştırdığını görürüz.


Gündelik yaşantımızda kullandığımız malzemelerin döküm tekniği ile üretildiği bilinir. İmalat sanayileri döküm sektörünün en çok içli dışlı olduğu alandır. Hayatın içine bu denli işlemiş olan demir döküm sektörü, imalat sanayileri sayesinde bu denli yaşamımızın içine girmiştir.


Türkiye’de Döküm Sektörü


Türkiye’de demir-çelik döküm sektörü oldukça güçlüdür. Hal böyle iken demir dışı döküm sektörü aynı konumda değildir. Türkiye’deki döküm fabrikaları, özellikle alüminyum ve bakır alaşımları organize fabrika sayısı oldukça az bir miktardır. İmalat sıklıkla atölye tipi iş yerlerinde yapılır. Ancak özellikle son yıllarda alüminyum enjeksiyon dökümhaneleri, otomotiv ve beyaz eşya imalatına paralel bir şekilde artar. Araç ve makine üretimi artması ile birlikte demir dışı döküm imalatının da artması doğal bir süreçtir.


Türkiye demir döküm sektörüne paralel bir şekilde döküm tedarikçileri ile güçlenmekte ve dünyaya açılmaktadır. Malzeme imalatçılarının daha çok iç piyasa ile sınırlı olmalarına karşın dökümhane makineleri üreticileri yatırımlardaki değişken durumu aşmak için ihracatlarını önemli oranda artırmaktadır. İndüksiyon ocağı imalatçıları, kalıplama makineleri ve küm tesisi üreticileri, temizleme makineleri üreticileri Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine önemli ihracatlar yapmıştır. Alüminyum enjeksiyon makineleri üreticileri ise iç piyasayı bütünü ile kapsamış ve Avrupa ülkelerine ihracat yapmaya başlamıştır.


Ülkemizde demir döküm sektörü, 2023 yılında büyüme ve ihracat amaçlarına bağlı olarak kendine düşeni ihracat katma değeri hamlesini yapma çalışması içerisindedir. Türkiye endüstrisinin en eski ve köklü alanları arasında yer alan döküm, sayısız endüstri alanına ara malı üretimi gerçekleştirir. Bu nedenle demir döküm sektörü, sanayinin olmazsa olmazıdır. Türkiye için ise oldukça önemli bir konumda yer alır. Diğer imalat yöntemlerine göre üstünlükleri ve gelişen modern teknolojileri ile dünyada ve ülkemizde uzun yıllar önemli bir konumda olacağı açıktır. 

https://www.cukurovamuhendislik.com.tr/