Web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımı, KVKK ve diğer politikalarımızı kabul ediyor olacaksınız.
x

Haberler

17/11/2022
HABER - DUYURU
Borulu Tip Isı Değiştirici Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Borulu tip ısı değiştirici ya da boru eşanjörü, ısı değiştiricilerinin bir türüdür. Yüksek sıcaklıklardaki akışkanlar arasında ısı transferi sağlamak için borulardan üretilen bir eşanjör çeşididir. Borulu ısı değiştiriciler, petrol rafineri ya da diğer büyük kimyasal prosesler içeren tesislerde yaygın olarak kullanılır. Bunun yanında enerji üretimi, denizcilik, tekstil, soğutma ve diğer birçok endüstride kullanılırlar.


Borulu Tip Isı Değiştirici Nedir?


Borulu tip ısı değiştirici, dış tarafta büyük bir boru ve bu borunun içinde yer alan küçük çaplı borulardan ya da boru demetlerinden oluşur. Farklı sıcaklıklardaki akışkanların birbirine temas etmeden ya da karışmadan ısı transferinin gerçekleştirildiği sistemlerin önemli bir ekipmanıdır. Yüksek basınç farkı bulunan akışkanlar için dizayn edilen borulu ısı değiştiriciler, sıvı-sıvı, gaz-sıvı veya faz değişimi uygulamalarında yaygın olarak tercih edilir. Özellikle endüstriyel uygulamalarda ilk tercihlerden biridir.


Borulu tip ısı değiştiriciler
, çalışma koşulları, ortam veya kapasiteye göre özel olarak da tasarlanabilir. Borulu eşanjörler, esas olarak borulardan imal edilir. Bakır veya çelik borulardan oluşan sistemde farklı sıcaklıklardaki iki akışkan eşanjör boyunca akar. Birisi içteki borulardan akarken diğeri dış taraftaki büyük boru boyunca akış sağlar.


Contalar ile plakaların üzerinde meydana gelen akış kanallarından geçen akışkanlar, birbirleriyle karışmadan akar. Böylelikle istenen ısı transferi gerçekleştirilmiş olur. Isı değiştiriciler, birçok uygulamada atık ısının tekrar kullanılmasını sağlar. Böylelikle enerjinin geri kazanımı söz konusudur.


Borulu Isı Değiştirici Türleri


Borulu ısı değiştirici türleri; gövde borulu, çift borulu ve spiral borulu olmak üzere 3 türden oluşmaktadır.


Gövde Borulu Isı Değiştirici


Gövde borulu ısı değiştiriciler
, yuvarlak boruların silindirik hazne içerisine yerleştirildiği ısı değiştiricilerdir. En çok tercih edilen ısı değiştirici türüdür. Günümüzde kullanılan ısı değiştiricilerin çoğunluğu gövde boruludur.


Çift Borulu Isı Değiştirici


Çift borulu ısı değiştirici, iç içe geçmiş şekilde iki borudan oluşur. Bu sistemde akışkanlardan biri içteki boruda diğeri ise iki boru arasında dolaşır. Çift borulu ısı değiştirici genellikle küçük kapasiteli uygulamalarda kullanılır. Ağırlıklı olarak karbon çelikten imal edilir.


Spiral Borulu Isı Değiştirici


Gövde içerisinde bobin biçiminde sarılmış bir ya da birden çok spiral borunun yer aldığı ısı değiştirici tipidir. Genellikle havuz ve depolarda kullanılır. 


Borulu Isı Değiştiricilerin Avantajları


Borulu ısı değiştiricilerin avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  •          Yüksek basınçlara dayanıklı olacak şekilde imal edilir.
  •          Boyut sınırlaması bulunmamaktadır.
  •          Yüksek ve düşük sıcaklıklarda yüksek verim sağlar.
  •          Termal şoklara dayanıklıdır.
  •          Tüm uygulamalar için elverişlidir.
  •          Bakım, onarım ve temizliği kolaydır. Kolaylıkla sökülüp tekrar montaj edilebilir.
  •          Boru adımı, sayısı, uzunluğu gereksinime ve prosese özel olarak imal edilebilir. 

Borulu Isı Değiştirici Kullanım Alanları Nelerdir?


Borulu ısı değiştiricilerin kullanım alanı oldukça geniştir. Isı değiştiriciler boru sayısı, boru adımı ve boru uzunluğuna göre düzenlenerek farklı alanlarda kullanılır. Borulu ısı değiştiriciler özellikle denizcilik sektöründe tercih edilmektedir. Gemilerde yağ, yakıt ve su buharı devrelerinin ısıtma, soğutma ve yoğuşturma işlemlerinde tercih edilir. Isıtıcı olarak kullanıldığı alanda su buharı, soğutucu olarak kullanıldığında ise tatlı su ya da deniz suyu olarak kullanılır.

Borulu ısı değiştiriciler ayrıca endüstriyel uygulamalarda da tercih edilir. Gövde borulu ısı değiştiricilerin içine paralel olarak yerleştirilen çok sayıda borudan oluşan eşanjörler, yüksek verimlilik sağlar. Borulu eşanjörler, iplik ve kumaş boyama makinelerinde, yağ soğutucularında, kompresör hava soğutucularında, petrokimya ve rafine sektöründe tercih edilmektedir.

Çukurova Mühendislik, borulu tıp ısı eşanjörler, işletme şartları ve müşteri taleplerine uygun şekilde TEMA, ASME VII div.1 ve EN 13445 standartlarına uygun şekilde tasarlamakta ve imal etmektedir. 

https://www.cukurovamuhendislik.com.tr/