Web sitesini kullanmaya devam ederek çerez kullanımı, KVKK ve diğer politikalarımızı kabul ediyor olacaksınız.
x

Haberler

15/06/2023
HABER - DUYURU
Borulu Eşanjör Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Borulu eşanjör diğer adıyla borulu tip ısı değiştirici, yüksek sıcaklıklarda bulunan akışkanlar içerisinde ısı transferi sağlayan bir ısı değiştirici tipidir. Borulu ısı değiştiriciler, petrol rafineri ya da büyük ölçekli kimyasal tesislerde yaygın alarak tercih edilir. Ayrıca, enerji, denizcilik ve tekstil gibi alanlarda da kullanılır.


Borulu Eşanjör Nedir?

Borulu eşanjör, büyük bir boru ve borunun içinde bulunan küçük çaplı boru ya da borulardan oluşan sistemlerdir. Borulu eşanjörde, akışkanlar iç ve dış kısımdan ayrı ayrı akış sağlar. Isı, bir akışkandan diğerine transfer edilmiş olur. Akışkanlar arasında ısı transferinde yer alan birçok uygulamada atık ısının tekrar kullanımına olanak sağlar. Böylelikle enerji geri kazanımı sağlanmış olur.


Borulu ısı eşanjörleri, tüm proseslerde kullanılabilir. Yüksek basınç ya da sıcaklık durumunda contalı eşanjör ya da lehimli eşanjör yerine borulu eşanjör kullanımı söz konusudur. Tek geçişli borulu eşanjör olması durumunda akışkan bir taraftan girerek diğerinden çıkar. İki ya da dört geçişli dizaynlar daha çok tercih edilir.


Borulu Eşanjör ile Isı Transferi Nasıl Sağlanır?


Borulu eşanjörler; çalışma ortamı, koşulları ve kapasiteye bağlı olarak özel olarak dizayn edilebilir. Borulu eşanjör, borulardan imal edilir. Çelik ya da bakır boruların oluşturduğu eşanjörde farklı sıcaklıklarda yer alan iki akışkan borular boyunca akar. Bir akışkan iç taraftaki borudan akarken diğeri ise dışta yer alan borudan akar.


Borulu Eşanjörlerin Kullanım Alanları


Borulu eşanjörlerin kullanım alanı
oldukça geniştir. Isı eşanjörü; boru sayısı ve uzunluğuna bağlı olarak farklı alanlarda tercih edilir.


Borulu eşanjörlerin kullanım alanları şu şekildedir;

  •       Borulu eşanjörler denizcilik sektöründe kullanılır. Gemilerde ısıtma için tercih edilir. Yağ, yakıt ve su buharı sistemlerinin ısıtma, soğutma işlemlerinde kullanılır.
  •       Süt ürünlerinin pastörizasyonunda ısıtma ve soğutma için tercih edilir.
  •       Merkezi sistemlerde ve kombilerde kullanılır.
  •       Otomotiv sanayisinde kullanılır.
  •       Endüstriyel uygulamalarda tercih edilir.
  •       Kumaş boyama makinelerinde ve yağ soğutucularda kullanılır.
  •       Petrokimya ve rafine sektörlerinde tercih edilir.
  •       Kimya ve Demir Çelik tesislerinde kullanılır.


Çukurova Mühendislik, borulu eşanjörleri müşteri taleplerine ve işletme şartlarına göre imal eder. TEMA, ASME VII div.1 ve EN 13445 standartlarına uygun şekilde tasarlamakta ve imal etmektedir.


https://www.cukurovamuhendislik.com.tr/